Drie verzekerden over hun keuze
Marian Kaljouw
Marian Kaljouw, bestuursvoorzitter NZa

Marian Kaljouw: “U heeft wat te kiezen, elk jaar weer en die keuze wordt steeds belangrijker. Welke polis past bij u? Welke zorgaanbieders hebben een contract met de zorgverzekeraar? Verwacht u zorg nodig te hebben die niet in het basispakket zit? En is een aanvullende zorgverzekering dan een goede optie of kunt u die zorg beter zelf betalen? Het loont om daar goed naar te kijken voor u een zorgverzekering afsluit.

Op de achtergrond helpt de NZa hard mee om ervoor te zorgen dat u wat te kiezen houdt, maar dat u die keuze ook goed geïnformeerd kunt maken. Daarom checken wij de informatie over de polissen, brengen we monitors uit over de ontwikkelingen bij de zorgverzekeraars en helpen we mee om te zorgen dat het proces van de inkoop van zorg zo soepel mogelijk verloopt.” 

Collectieve verzekering

Verreweg de meeste Nederlanders zijn verzekerd via een collectief, maar de populariteit daalt gestaag. Van 69,9% in 2014 tot 66,6% in 2018. Steeds meer mensen sluiten een individuele polis af.

Vrijwillig eigen risico

Steeds meer verzekerden kiezen voor een vrijwillig eigen risico, bovenop het verplichte eigen risico. In 2018 koos 12,6% van de verzekerden hiervoor, vaak in ruil voor een lagere zorgpremie.  Dit jaar koos 9,3% van de verzekerden voor het maximale eigen risico van € 500. In 2017 was dit 8,9% en in 2014 nog 7,1%.

Overstappen is gemakkelijker dan je denkt

MANNENSTEM: Ik had al uitgezocht dat ik een zorgverzekering kon krijgen die beter bij me past.
VROUWENSTEM: Maar keek op tegen het gedoe om over te stappen.
MANNENSTEM: Helemaal omdat ik veel zorg nodig heb.
VROUWENSTEM: Maar overstappen blijkt supersnel geregeld.
VROUWENSTEM: Niet alleen online, maar ook met een belletje.
VROUWENSTEM: En mijn nieuwe zorgverzekeraar regelt dat de oude wordt opgezegd.
Makkelijker kan niet.

(Beeldtekst: Ik regel mijn zorg goed.nl. Kijk voor meer informatie over zorgverzekeringen op ikregelmijnzorggoed.nl. De logo's van ConsuWijzer, de Consumentenbond, de Nederlandse Zorgautoriteit, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Patiëntenfederatie Nederland.)

RUSTIGE MUZIEK DIE WEGEBT

Het afgelopen jaar stapte 6,2% van de verzekerden over naar een andere zorgverzekeraar. 84% van de verzekerden sloot een aanvullende zorgverzekering af naast de basispolis. Hoe kijken verzekerden naar een polis? Drie verzekerden vertellen over hun overwegingen bij het afsluiten van een zorgverzekering.

Betsy Manni: "Misschien scheelt het wel een paar euro, maar dit is niet de moeite waard."

Betsy Manni
Naam Betsy Manni
Leeftijd 70 jaar
Woonplaats Axel, Zeeland
Verzekering wel: basisverzekering, naturapolis
geen: aanvullende verzekering
geen: vrijwillig eigen risico

“Mijn man werkte altijd in de zorg en via die weg konden we een goede verzekering afsluiten. Dertig jaar terug was dat een goede optie en eigenlijk hebben we onze keuze daarna nooit meer veranderd. Mijn man heeft darmkanker gehad en kreeg een stoma onder meer. Hulpmiddelen en thuiszorg: we hoefden niets zelf te betalen. Alles wordt vergoed. We zitten daar goed. Dus nee, we kijken niet naar andere verzekeringen, ook niet tijdens de overstapperiode. Misschien scheelt het wel een paar euro, maar dat is de moeite niet waard vind ik. Een tijdje waren we ook aanvullend verzekerd. Maar daar zijn we een paar jaar geleden mee gestopt. Je tikt toch zo vijftig of zestig euro per maand af, en dat telt op. Een keertje naar de tandarts of fysio kun je dan beter zelf betalen.

Veel zorg is dichtbij wel te vinden ondanks dat we in Zeeland wonen, in het grensgebied met België. Het streekziekenhuis in Terneuzen ligt maar tien kilometer van ons af. Als we toch andere zorg nodig hebben, gaan we naar het academisch ziekenhuis in Gent. Daar kijken ze niet op van Nederlandse patiënten hoor. En het is ook niet lastig met de zorgverzekering. Even een formuliertje invullen en klaar. Dat gaat harstikke rap. En de zorgverzekeraar doet daar niet moeilijk over.”

Gemme Burger: "Ik ben eigenlijk gewoon voor de goedkoopste gegaan."

Gemme Burger
Naam Gemme Burger
Leeftijd 33 jaar
Woonplaats Rotterdam
Beroep Journalist
Verzekering wel: basisverzekering, naturapolis
geen: aanvullende verzekering
geen: vrijwillig eigen risico

“Lange tijd stond ik bij mijn moeder op de polis. Zij is wijkverpleegkundige en via haar de verzekering afsluiten was voordelig voor mij. Pas vier jaar geleden heb ik zelf een zorgverzekering afgesloten. Om eerlijk te zijn ben ik toen eigenlijk gewoon voor de goedkoopste gegaan. Ik heb er nooit echt over nagedacht. Dat voelt nu, nu je me deze vragen stelt, wel een beetje naïef.

Ik heb namelijk sinds zes jaar een chronische darmziekte, colitus ulcerosa. De klachten die ik heb zijn heel wisselend. Soms heb ik meerdere dagen per maand last van m’n ziekte, dan weer een half jaar niet. Het is niet vooraf te voorspellen. Wat wel vaststaat, is dat ik twee keer per jaar op controle ga. Dat kost me al snel zo’n 200 euro. En elke dag neem ik medicatie. Door die twee dingen maak ik elk jaar mijn eigen risico op. Daarom voelt het nu wel een beetje stom dat ik niet heb nagedacht over die zorgverzekering. Misschien ben ik wel veel beter uit als ik bijvoorbeeld aanvullend verzekerd ben. Ik ga me dan ook zeker oriënteren nu.”

Martine Hulsink-Keizer: "Dit akkefietje met mijn achillespees was tóch een extra bewustwording."

Martine Hulsink-Keizer
Naam Martine Hulsink-Keizer
Leeftijd 38 jaar
Woonplaats Weerselo, Twente
Verzekering wel: basisverzekering, restitutiepolis
geen: aanvullende verzekering
geen: vrijwillig eigen risico

“Als verpleegkundige viel ik onder de Cao Ziekenhuizen tot een paar jaar geleden. Via die Cao kon ik voordelig een goede verzekering afsluiten met onder andere veel aandacht voor fysiotherapie. Dat is voor verpleegkundigen en verzorgenden erg belangrijk, want als je een lichamelijk beroep hebt, loop je een hoger risico op een blessure. Toen ik de overstap naar de thuiszorg maakte, kon ik geen gebruik meer maken van de korting via de Cao Ziekenhuizen. Die verzekering werd toen te duur, dus stapten we met ons gezin over.

We hebben toen heel bewust een andere zorgverzekering uitgekozen. Het is belangrijk voor ons dat je zelf kunt kiezen naar welke zorgaanbieder je gaat. Ik wil niet gedwongen uit een beperkt aantal kiezen. Daarnaast hebben we gelet op hoe duur de polissen zijn en wat ze bieden. Ik vind fysiotherapie dus belangrijk, en ook alternatieve geneeswijzen als aanvulling op de reguliere gezondheidszorg.

Elk jaar kijken we of het zinvol is om over te stappen. Nu hebben we bijvoorbeeld niet de volledige fysiotherapie dekking. Tien behandelingen zitten wel in het pakket, negen niet. Dan ga je afwegen: moet ik een extra pakket nemen voor die negen behandelingen? Terwijl ik het al die jaren nog niet nodig heb gehad? Je kiest voor niet. En dan scheur je opeens je achillespees af. Dat gebeurde mij dit jaar, en dat kwam wel even binnen.

Opeens heb je je eigen risico en medicijnen die je zelf moet betalen, fysiotherapie... Dat loopt echt hard op. Of je ziet de ziekenhuisrekening waarop staat dat de operatie 3500 euro kostte. Wow. Pas dan zie je hoe hard het nodig is dat je verzekerd bent. Ik weet vanuit mijn werk en opleiding wat je kan overkomen qua ongeluk en ziekte. Ook ben ik me bewust van zorgkosten, doordat ik onder meer indicaties heb gesteld. Maar ondanks dat alles, was dit akkefietje met mijn achillespees tóch een extra bewustwording. En dan is zo’n achillespees iets wat uiteindelijk wel herstelt. Ik kan me voorstellen hoe mensen die bijvoorbeeld chronisch ziek zijn kunnen verzuipen in kosten, wetende dat die kostenpost elk jaar weer komt.”