Jeroen van Megchelen
Jeroen van Megchelen
Jeroen van Megchelen, Ledger Leopard

Blockchain klinkt voor velen nog als ‘hip, maar moeilijk’. Technologie die ‘eraan komt’, ook in de zorg. Jeroen van Megchelen gelooft erin, maar op een realistische manier.

Het is niet de heilige graal en hij staat geen product te verkopen, hoewel hij de oprichter is van het bedrijf dat een blockchain-app ontwikkelde voor een kraamzorg-aanbieder. Hét blockchain product voor de zorg is er namelijk niet; het is een methode om informatie te beveiligen én het maakt de patiënt eigenaar van alle medische gegevens. Die gegevens worden niet opgeslagen in de blockchain; het is geen registratiesysteem, maar een soort digitaal stempel. De patiënt bepaalt wie zijn of haar gegevens mag bekijken en wie er iets aan mag veranderen.

Betekent in de praktijk dat je je behandelaars en apotheek toestemming geeft, bijvoorbeeld via een app op je telefoon. Zij kunnen informatie delen en aanpassen, denk aan medicatie. In het ‘blockchain-stempel’ is te zien wie het laatst iets heeft veranderd en wat.

“Administratieve optimalisatie,” noemt Jeroen van Megchelen het. En “onweerlegbaar.” Daarmee bedoelt hij dat er geen gegevens vergeten kunnen worden, zoek kunnen raken of achteraf ontkend kunnen worden. Bovendien – zo benadrukt hij – krijg je als eigenaar zèlf inzicht en eigenaarschap. En verantwoordelijkheid natuurlijk, bijvoorbeeld voor de sleutel. Maar we zijn met z’n allen nogal slecht in het onthouden (en niet opschrijven!) van al die wachtwoorden… Is dat geen zwakke schakel in de veilige blockchain? “Gelukkig hebben we in Nederland instanties en autoriteiten die daarbij een rol kunnen spelen – denk aan DigiD. Want ja, echt eigenaar zijn van je data, dat is even wennen.”