Paul van der Boog
Paul van der Boog, internist-nefroloog LUMC

Stel je voor: een digitale omgeving waarin diagnose, behandeling en zelfzorg bij elkaar komen. Waarin alle data voor behandelaars én patiënt toegankelijk zijn. In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelden ze dit voor patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Een Medical Dashboard als voorloper van de Persoonlijke Gezondheids Omgeving (PGO). Aantrekkelijk en toegankelijk om te zien, met rubrieken als medicatie, metingen (bloeddruk of glucose bijvoorbeeld), maar ook voeding en beweging. Groene en rode blokjes geven aan waar bepaalde grenzen worden overschreden die arts en patiënt hebben besproken.

Paul van der Boog, internist-nefroloog in het LUMC, maakt duidelijk wat de winst is: “We hebben nu niet alleen een overzicht van wat we in het ziekenhuis meten, maar ook wat thuismetingen opleveren; een veel completer beeld dus.” Dokter en patiënt kijken samen naar metingen die in het rood staan en bespreken die. Dat kan in het ziekenhuis, maar ook thuis, per telefoon, wanneer de patiënt inlogt met z’n DigiD.

Een persoonlijk medisch dashboard met onuitputtelijke mogelijkheden. Ook bijvoorbeeld voor preventie, door een gekoppelde zelfzorgmodule met een bewegingsmeter, voedingsdagboek en informatie over gezonde voeding. Van der Boog laat zien hoe je ook op medicijnen kunt doorklikken: naar achtergrondinformatie en mogelijke bijwerkingen. De patiënt vult zelf aan wat bij hem of haar waargenomen bijwerkingen zijn. Een uitkomst voor transplantatie-patiënten, die vaak lang (en veel) medicijnen slikken. Maar ook voor anderen, zegt Paul van der Boog: “Of je als patiënt nu een niertransplantaat hebt of dat je een andere chronische ziekte hebt, het systeem is geschikt voor iedereen die actief betrokken wil zijn bij zijn of haar behandeling.”

Het Medical Dashboard van het LUMC staat nu nog in de (digitale) ziekenhuisomgeving, maar wordt herbouwd binnen een PGO.  Zodra dit gerealiseerd is, is het ook ‘buiten’ beschikbaar, voor de andere zorgverleners van de patiënt.

Lees ook het artikel over blockchain in de zorg.

Paul van der Boog