Josefien Kursten
Josefien Kursten, directeur Regulering, opent het NZa innovatiecongres 2018

Innovatie in de zorg: versnellen door samenwerking

“Regels mogen innovatie in de zorg niet belemmeren… en als je de regels maakt, weet je ook waar de ruimte zit om innovatie aan te jagen, te faciliteren.” Josefien Kursten, directeur Regulering bij de NZa, benadrukt hoeveel belang de NZa hecht aan het ánders organiseren van zorg om de actuele uitdagingen aan te kunnen gaan. “Je moet groot denken… en dan in kleine stapjes daarheen.”

Zorgvernieuwers die groot denken, kunnen rekenen op actieve steun van de NZa. Bijvoorbeeld door inzet van een team deskundigen dat samen met de professionals uit het veld oplossingen zoekt om experimenten onder te brengen in de regelgeving of om financiering te regelen. Er kan namelijk meer dan mensen vaak denken.

Josefien Kursten, directeur Regulering tijdens het NZa Innovatie congres 2018:

"En tot nu toe was het beleid binnen de NZa erop gericht, dat onze regels innovatie niet mogen belemmeren. 
Maar vanaf vandaag stoppen we daarmee. Vanaf vandaag gaan we innovatie faciliteren, stimuleren en aanjagen. 
En dat kunnen we uiteraard niet alleen. Dat moeten we samen doen met jullie. En dat willen we ook heel graag samen doen met jullie. 
En daarom zitten jullie hier ook vanmiddag om dat met ons te gaan doen."

Voorlopers in het licht

De NZa zet de voorlopers in de zorg graag centraal omdat hun verhalen inspireren. Ze kunnen leiden tot nieuwe manieren van (samen)werken, verbetering van kwaliteit per zorgeuro en hogere tevredenheid onder medewerkers en patiënten.

“De voorbeelden zijn belangrijk”, aldus Josefien Kursten. “We kunnen leren van elkaars successen, maar zeker ook van de briljante mislukkingen.” Op het eerste innovatiecongres van de NZa kwamen alle terreinen aan bod. Van blockchain-technologie om veilig en razendsnel gegevens te kunnen delen, tot het contracteren van longzorg op basis van uitkomsten. Allemaal gestart met een paar mensen die samenwerking zochten, en erin slaagden om doelmatiger en met meer kwaliteit zorg te kunnen bieden aan de patiënt.

Graag laten we u in dit magazine kennismaken met de initiatieven van deze voorlopers, in de hoop dat u er met uw patiënten en collega’s mee aan de slag kunt op úw manier.

Informatiekaart Innovatie
Een innovatie-aanvraag doen? Dat regelt u zo!
Voorwoord